Banden informatie

Een band bevat veel informatie. Zo kun je de bandenmaat van de band aflezen, maar ook het type band, de productiedatum van de band, of de band voldoet aan de norm voor winter- of sneeuwbanden (M+S) en de maximale belasting en snelheid. Daarnaast zijn er een aantal wettelijke verplichtingen als het gaat om een autoband, de minimale profieldiepte is daar een voorbeeld van. Op deze pagina nemen we je mee in algemene bandeninformatie.

Wat is de juiste bandenspanning?

Het regelmatig controleren van uw bandenspanning is zeer belangrijk. Hiermee voorkomt u onnodige slijtage en behoudt u de optimale rij- en remprestaties van de band. De juiste bandenspanning vermindert het risico op aquaplaning en zorgt voor minder rolweerstand, wat de levensduur van uw banden band verlengt. Controleer minimaal één keer per twee maanden uw bandenspanning. Vergeet hierbij ook uw reservewiel niet.

De aanbevolen bandenspanning voor uw auto staat in het instructieboekje of op een sticker die de fabrikant op de auto heeft aangebracht. Deze zijn meestal te vinden op de deurposten van de voorportieren, aan de achterzijde van de zonneklep of aan de binnenkant van de brandstofklep.

Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Het is slim om uw banden regelmatig door een specialist te laten controleren. Zo kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden ontdekt, wat de levensduur van de banden verlengt en gevaarlijke situaties helpt te voorkomen.

1. Moderne autobanden zijn meestal goed beschermd tegen lekrijden. Als u toch een lekke band krijgt, stop dan snel en vervang de band. Laat een lekke band altijd van de velg halen om eventuele verdere schade te onderzoeken. Als reparatie nodig is, doe dit dan zo snel mogelijk om verdere inwendige schade te voorkomen.

2. Hoewel de wettelijke minimale profieldiepte in Europa 1,6 mm is (voor winterbanden 4 mm), is het aan te raden om de banden te vervangen wanneer het profiel nog maar 2 mm is. In de profielgroeven zitten slijtage-indicatoren genaamd TWI (Tread Wear Indicator). Als het profiel tot aan deze indicatoren is afgesleten, is de minimale wettelijke profieldiepte bereikt.

3. Bepaalde factoren van buitenaf kunnen beschadigingen of schade veroorzaken aan de band. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen zoals spijkers en schroeven, maar ook stoepranden of andere obstakels. Als de schade zo ernstig is dat het karkas van de band beschadigd of zichtbaar is, moet de band worden vervangen. Bij twijfel is het verstandig de band te laten beoordelen door een specialist.

De profieldiepte van een band

Nieuwe banden hebben, afhankelijk van het type, tussen de 7 millimeter en de 9,5 millimeter profiel. Het profiel zorgt voor optimale eigenschappen onder wisselende weersomstandigheden. De wettelijke minimale profieldiepte voor alle personenwagenbanden in Europa is 1,6 millimeter. Toch is het veiliger om de banden bij uiterlijk 2 millimeter te vervangen. Winterbanden zijn een uitzondering op de regel, het advies luidt daar om de banden bij 4 millimeter te vervangen.

In het profiel van de band bevinden zich slijtage-indicatoren TWI (Tread Wear Indicator) die het naderen van de slijtagegrens aangeven.